Monday, July 16, 2018
Follow us on Twitter Follow us on Linked In Follow us on Facebook ZEN ME Rules/Κανονισμοί
   
Text Size

Ανακοίνωση - ZEN ME

 

Δείτε το πρόγραμμα του τρέχοντος μήνα εδώ


Tα πρωινά μαθήματα Pilates και το μάθημα Body Art της Παρασκευής δεν θα συνεχιστούν για το μήνα Ιούλιο.


 Προσφορές

Προσφορές με την προπληρωμή μαθημάτων για το μήνα Σεπτέμβριο.

> 2 ΜΗΝΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ YOGA/PILATES 135

> 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES EQUIPMENT 60€

> 8 ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES EQUIPMENT 110

Newsletter - May 2010

ΖΕΝ ΜΕ NEWSLETTER

ΜΑIΟΣ 2010

ZEN ME NEWS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΤΣΑΚΡΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΟΥΑΜΙ ΝΙΡΒΙΚΑΛΠΑ

Εξισορρόπηση και αφύπνιση της ενέργειας


Την Παρασκευή 7 Μαίου 2010 το Zen Me πραγματοποιεί σεμινάριο εισαγωγής στα «Τσάκρας» με τη Σουάμι Νιρβικάλπα. Τα τσάκρας είναι κόμβοι στο ενεργειακό (πρανικό) σώμα που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής μας στήλης. Τα τσάκρας συνδέονται με τα εσωτερικά όργανα στο σώμα μας, τους αδένες και τα νευρικά πλέγματα καθώς και με συγκεκριμένες νοητικές καταστάσεις και συναισθήματα όπως ο φόβος, οι ενοχές και η ντροπή. Οι πρακτικές εξισορρόπησης των τσάκρας απομακρύνουν τα χρόνια νοητικά μπλοκαρίσματα, ρυθμίζουν τα θέματα υγείας που μπορεί να έχουμε και απελευθερώνουν το εσωτερικό δυναμικό μας. Ουσιαστικά, μέσα από αυτό το σεμινάριο μαθαίνουμε και κατανοούμε τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση μεταξύ του σώματος, του νού, της πράνα, των τσάκρας και των συναισθημάτων. Το σεμινάριο αυτό αποτελείται απο θεωρητικό και πρακτικό μέρος και μας προσφέρει τα ακόλουθα:

  • Καλύτερη ροή της ενέργειας
  • Επίγνωση του ενεργειακού σώματος
  • Καλύτερη αντίληψη και διαίσθηση
  • Έκφραση της δημιουργικότητας

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Όλγα Αλεξίου/ Σουάμι Νιρβικαλπανάντα, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Γιόγκα Ελλάδας.

Η Σουάμι σπούδασε στη Σχολή Σατυανάντασραμ Ελλάδας και στο Ινστιτούτο Ανωτέρων και Ανωτάτων Σπουδών στη Γιόγκα του διδασκάλου της Σουάμι Νιραντζανανάντα. Έχει παρακολουθήσει διεθνή σεμινάρια και συνέδρια γιόγκα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την Αυστραλία. Από το 2002 διευθύνει το Yoga Studio Maroussi.

Το σεμινάριο διαρκεί 3 ώρες απο τις 7.00-10.00 μ.μ. και κοστίζει 35€ για τα μέλη του Zen Me και 40€ για τα μη μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Zen Me στο 210-3612724 από Δευτέρα ώς Παρασκευή 12.00-8.00 μ.μ.

 

 Ένα πάρτυ ειδικά αφιερωμένο στα αδέσποτα ζώα!

Το πρώτο Party Animals είναι γεγονός! To Party Animals είναι ένας νέος fund-raising θεσμός ο οποίος πραγματοποιείται κάθε χρόνο για την ενίσχυση των σωματείων των αδέσποτων ζώων της Ελλάδας. Το πρώτο Party Animals θα γίνει την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στον Πύργο Πετρέζα μετά τις 22.00.

Το εισιτήριο για το Party Animals κοστίζει 30€ και με τα έσοδα απο το πάρτυ θα ενισχυθούν με τροφές, φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις τα εξής σωματεία αδέσποτων ζώων: Σωματείο Αδέσποτων Ζώων Stray.Gr, Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ), το  Άσυλο Αδέσποτων Ζώων της Έλλης Λοίζου και επιλεγμένα τοπικά σωματεία.

Το Party Animals είναι ένα μεγάλο πάρτυ με dj, ποτά και finger food το οποίο απευθύνεται σε όλους τους φιλόζωους και τους κοινωνικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν τη διασκέδαση με την προσφορά σε ένα ξέφρενο party μέχρι το πρωί! Επιθυμώντας να στηρίξει αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης των σωματείων αδέσποτων ζώων, το Zen Me διαθέτει τα εισιτήρια για το Party Animals προς πώληση. Εισιτήρια για το Party Animals προπωλούνται επίσης στα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, τα καταστήματα Fnac, Public και επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα και pet shop σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να βρείτε το πλησιέστερο σημείο προπώλησης εισιτηρίων για το Party Animals μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του πάρτυ www.partyanimals.gr ή να καλέσετε στο Zen Me στο 210-3612724 καθημερινά 12.00-8.00 μ.μ. Για άλλες απορίες σχετικά με το Party Animals, μπορείτε να στείλετε ένα e-mail στο This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Το Party Animals είναι μια πρωτοβουλία της μη-κερδοσκοπικής εταιρίας Be Conscious, η οποία σχεδιάζει και πραγματοποιεί ενέργειες με σκοπό την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση σε διάφορα θέματα που αφορούν στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.

 

ZEN LIVING

 

PILATES & ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

 

Μια απο τις πιο συχνές ερωτήσεις για το Pilates είναι η εξής: «Θα με βοηθήσει το Pilates να αδυνατίσω?». Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πώς ναί, γιατί το Pilates είναι υποστηρικτικό στην απώλεια βάρους. Σε πολλές περιπτώσεις μόνο το να ξεκινήσει κάποιος ομαδικά μαθήματα Pilates είναι αρκετό για να ξεκινήσει ένα εντατικό πρόγραμμα αδυνατίσματος. Βέβαια, όσο περνάει ο καιρός μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι το σώμα σας συνηθίζει το επίπεδο στο οποίο γυμνάζεστε. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, θα χρειαστεί να αυξήσετε την ένταση της άσκησης σας αρκετά προκειμένου να να κάψετε παραπάνω θερμίδες. Σας παραθέτουμε κάποιες ιδέες για να κάνετε την άσκηση σας πιο δυνατή και αποτελεσματική:

Αυξήστε το ρυθμό σας

Το Pilates πολλές φορές γίνεται αργά, ειδικά στο αρχάριο και στο μεσαίο επίπεδο. Αυτό δίνει στον ασκούμενο την ευκαιρία να αναπτύξει συγκέντρωση, καλή ευθυγράμμιση του σώματος και οικειότητα με τις ασκήσεις. Εάν όμως επιθυμείτε να κάψετε θερμίδες και να χάσετε βάρος, πρέπει να κάνετε τις ασκήσεις σας με μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα αυξάνοντας την αναπνοή και τη ροή της κίνησης.

Εάν κάνετε Pilates τακτικά ρωτήστε τη δασκάλα σας εαν γίνεται να γίνει όλο το μάθημα πιο γρήγορα.  Πολλές φορές η τάξη χρειάζεται να κάνει αυτό το βήμα. Όμως υπάρχει περίπτωση κάποιοι απο την τάξη να μην είναι ακόμα έτοιμοι να αυξήσουν το ρυθμό της άσκησης τους. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κάνετε πιο προχωρημένες ασκήσεις, με μεγαλύτερη ένταση και σε πιο γρήγορο ρυθμό.

Κάντε την κάθε άσκηση όσο πιο καλύτερα γίνεται

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αυξήσετε το ρυθμό του προγράμματος, προσπαθήστε να κάνετε την άσκηση όσο πιο καλά μπορείτε. Κάντε όσο πιο μεγάλες διατάσεις μπορείτε, ενεργοποιήστε τους κοιλιακούς όσο πιο πολύ μπορείτε και πάρτε βαθιές αναπνοές. Προσπαθείστε να είστε ακριβείς και σταθεροί στην κίνηση σας και να κινείστε με έλεγχο του κέντρου του σώματος σας.

Προσθέστε αντίσταση στην άσκηση σας

Προσθέτοντας εξαρτήματα στην άσκηση σας θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε δύναμη και μυική μάζα δίνοντας στο σώμα σας μια νέα πρόκληση. Και να θυμάστε πάντα ότι οι μυς καίνε πολύ λίπος. Εάν κάνετε ήδη ομαδικά μαθήματα Pilates (Pilates Mat) δοκιμάστε τα μαθήματα Pilates με λάστιχα (Pilates Flexband) και βαράκια (Pilates Weights) και εάν τα κάνετε ήδη, δοκιμάστε τα μηχανήματα Pilates (Pilates Equipment) που είναι ακόμα πιο δυνατά λόγω αυξημένης αντίστασης.

Πώς μπορεί το Pilates να βοηθήσει στην απώλεια βάρους?

Παρόμοιο με τη yoga όσον αφορά τη συγκέντρωση στην αναπνοή, το Pilates δημιουργήθηκε από τον Joseph Pilates τον περασμένο αιώνα. Και ενώ κάνοντας Pilates δεν ιδρώνει κάποιος τόσο πολύ όσο με τη δυναμική yoga, το Pilates βοηθάει πολύ στην απώλεια βάρους.

Το Pilates μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει καθαρή μυική μάζα παράλληλα με τη διαδικασία απώλειας βάρους. Επίσης, βοηθάει πολύ στην ευθυγράμμιση του σώματος καθώς το κέντρο βαρύτητας του σώματος αλλάζει δημιουργώντας μια πολύ ωραία στάση και κίνηση και προσφέροντας συγκέντρωση και έντονη αίσθηση αναζωογόνησης και ευεξίας. Ενώ το Pilates το 1930 ήταν η αγαπημένη μορφή άσκησης των χορευτών George Balanchine and Martha Graham στη Νέα Υόρκη, σήμερα έχει πάνω από 10 εκατομμύρια οπάδους μόνο στην Αμερική.

Χάρη στην επικέντρωση του σε μεγάλες μυικές ομάδες και αργές και ελεγχόμενες κινήσεις, το Pilates έχει γίνει ευρέως γνωστό ως η τέλεια μέθοδος απώλειας βάρους. Πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος με το Pilates με επιτυχία γιατί αποκτούν μεγαλύτερη συνείδηση και συναίσθηση του σώματος τους (σωματογνωσία), το σέβονται περισσότερο και κάνουν πιο σωστές επιλογές φαγητού. Σας παραθέτουμε τους 5 τρόπους μέσα απο τους οποίους το Pilates προσφέρει αδυνάτισμα και σύσφιξη:

Περισσότεροι Μυική Μάζα= Περισσσότερη απώλεια θερμίδων

Ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να κάψετε περισσότερες θερμίδες είναι να δημιουργήσετε μυική μάζα. Στο Pilates κάποιες  ασκήσεις γίνονται με αντίσταση προκειμένου να αυξηθεί η ένταση της άσκησης και η μυική μάζα. Μέσα απο τη χρήση εξαρτημάτων στο Pilates Mat (όπως τα λάστιχα, τα δαχτυλίδια και τα βαράκια) και τη χρήση ελατηρίων στα μηχανήματα Pilates αυξάνεται η αντίσταση, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και δημιουργείται καθαρή μυική μάζα. Τα λάστιχα (Pilates Flexbands) και τα βαράκια (Pilates Weights) δημιουργούν σημαντική αντίσταση και βοηθούν στη σύσφιξη και την τόνωση των μυών, ενώ τα δαχτυλίδια (Pilates Rings) επικεντρώνονται στο κάτω μέρος του σώματος και στον κορμό.

Λεπτότερη Όψη

Ένας απο τους καλύτερους τρόπους για να φαίνεστε και να αισθάνεστε λεπτότερος/ λεπτότερη είναι να έχετε καλή στάση του σώματος. Το Pilates συνεισφέρει πολύ σε αυτό μέσα απο την εκγύμναση των κοιλιακών και των ραχιαίων. Η γυμναστική Pilates γίνεται με σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και με ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του σώματος. Αποκτώντας καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, η λεμφική ροή και αυξάνεται η δύναμη των ραχιαίων. Οι δυνατοί ραχιαίοι βοηθούν στο σωστό στήσιμο του σώματος και μας κάνουν να φαίνομαστε λεπτότεροι.

Δυνατός Κορμός

Το Pilates είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δυνατό κορμό. Τα οφέλη του δυνατού κορμού είναι πολλά περισσότερα απο την επίπεδη κοιλιά και τους γυμνασμένους κοιλιακούς αν και αυτά τα δύο είναι που κάνουν το Pilates τόσο δημοφιλές. Ο κορμός αποτελείται όχι μόνο απο τους μπροστινούς και τους πλαινούς κοιλιακούς αλλά και απο ολόκληρη την πλάτη. Το Pilates μας μαθαίνει πώς να χρησιμοποιούμε τους κοιλιακούς μας σωστά και αυτός ο μηχανισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως τα ψώνια, η κηπουρική και πολλές άλλες. Αυτός  είναι και ο λόγος που το Pilates κάνει την κοιλιά επίπεδη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Οι γυμνασμένοι κοιλιακοί και η δυνατή μέση έχουν πολλά οφέλη όπως το να αποτρέπουν τους τραυματισμούς, να βελτιώνουν τη στάση του σώματος, να μειώνουν τον πόνο της μέσης και να ενεργοποιούν την εντερική κυκλοφορία.

‘Εμπνευση για καλύτερη διατροφή

Το Pilates αυξάνει την αυτοπεποίθηση μας μέσα απο την καλύτερη στάση και κίνηση του σώματος μας, την επίπεδη κοιλιά, τους γυμνασμένους κοιλιακούς, τους  δυνατούς μυς και τον καλύτερο μεταβολισμό. Όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα στο σώμα μας συνεσφέρουν στο να μας κάνουν να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Όταν βλέπουμε το σώμα μας πιο ωραίο, το σεβόμαστε περισσότερο και το προσέχουμε και περισσότερο.

Αερόβια Άσκηση

Καμία δίαιτα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αερόβια άσκηση. Συνδυάζοντας ένα δυναμικό τρόπο άσκησης όπως το Pilates με μια σταθερή αερόβια άσκηση όπως η δυναμική yoga, το περπάτημα, το τρέξιμο, το ελλειπτικό και η κολύμβηση χάνουμε βάρος πιο εύκολα και σφίγγουμε δύο φορές πιο γρήγορα απο το να κάναμε την κάθε άσκηση ξεχωριστά.

Το μυστικό για τέλειο σώμα είναι ένας συνδυασμός Pilates και αερόβιας άσκησης

Για να κάνει κάποιος το τέλειο σώμα σημαίνει ότι χρειάζεται να κάνει δύο πράγματα: να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες και να δημιουργήσει μυική μάζα.

Κατανάλωση λιγότερων θερμιδών

Ο μόνος τρόπος απώλειας λίπους είναι η μείωση της κατανάλωσης των θερμίδων. Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων πρέπει να είναι λιγότερη από την ποσότητα που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει ενέργεια για την ημέρα. Μια καλή λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να καίμε 500 θερμίδες την ημέρα με άσκηση ή να μειώσουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 500 θερμίδες για να χάσουμε 1 κιλό περίπου την εβδομάδα, που είναι μια ασφαλής απώλεια βάρους η οποία διατηρείται εύκολα στο βάθος του χρόνου. Εάν κάποιος προσέχει τι τρώει και γυμνάζεται συχνά δεν είναι δύσκολο να χάσει βάρος.

Δημιουργία μυικής μάζας

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι χρειάζεται να κάνουν μυς προκειμένου να κάνουν το τέλειο σώμα. Επίσης, επικρατεί μια φοβία σχετικά με τον όρο «μυική μάζα» γιατί παραπέμπει σε «όγκο» και «φούσκωμα» των μυών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο το Pilates είναι τόσο διαδεδομένο. Γιατί το Pilates δεν δημιουργεί ογκώδεις μυς, αλλά ωραίους, μακριούς και λεπτούς μύς. Η δημιουργία μυικής μάζας είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Πρώτον, οι μύς καίνε περισσότερες θερμίδες όταν ο οργανισμός ξεκουράζεται καθώς οι μυς χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από λίπος. Δεύτερον, εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος, μόλις φύγει το λίπος, πρέπει να μείνει η μυική μάζα προκειμένου να είναι καλαίσθητο και αρμονικό το αποτέλεσμα. Τέλος, η δημιουργία μυικής μάζας από μόνη της καίει θερμίδες. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι η δημιουργία μυών σας βοηθάει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να σας δώσει μια πιο ελκυστική όψη όταν χάσετε το λίπος.

Πώς μπορώ να συνδυάσω Pilates με αερόβια γυμναστική?

Με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα δυναμικό πρόγραμμα το οποίο να συνδυάζει Pilates και αερόβια άσκηση μέσα στην εβδομάδα, π.χ. τη Δευτέρα να κάνετε Pilates, την Τρίτη να κάνετε δυναμική yoga, την Τετάρτη να κάνετε Pilates και την Πέμπτη να κάνετε περπάτημα ή τρέξιμο. Ο άλλος τρόπος είναι να συνδυάσετε το Pilates και την αερόβια άσκηση μέσα στην ίδια μέρα, δηλαδή πριν πάτε για Pilates να κάνετε π.χ. 40 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο. Αυτός ο τρόπος είναι ιδιαίτερα απότελεσματικός για πολλούς λόγους. Ξεκινώντας με αερόβια άσκηση πρώτα σημαίνει ότι η καρδιακή συχνότητα είναι ήδη ανεβασμένη και έχει ήδη αρχίσει το καψίμο θερμίδων. Κάνοντας Pilates σε ανεβασμένη καρδιακή συχνότητα σας επιτρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες ενώ παράλληλα δημιουργείτε μακριούς και λεπτούς μύς. Αυτό σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες με αυτόν τον τρόπο από ότι εάν θα είχατε κάνει Pilates τη Δευτέρα και αερόβια άσκηση την Τρίτη. Ο δεύτερος τρόπος δηλαδή που προαναφέρθηκε πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα και οδηγεί στην απώλεια βαρους πιο γρήγορα.

HEALTH & WELLNESS

 

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΑ ΣΑΣ ΚΙΛΑ!

Τα ημερολόγια βοηθούν τους ανθρώπους να ξεκαθαρίζουν τα συναισθήματά τους, να παρακολουθούν τα έξοδά τους και να καταγράφουν τη ζωή τους. Για όσους έχουν αυξημένο βάρος ένα ημερολόγιο στο οποίο καταγράφουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρους και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν τις διατροφικές τους συνήθειες και συμπεριφορές. Το μεγαλύτερο όφελος από ένα ημερολόγιο διατροφής είναι ότι βοηθάει όσους το κρατούν να αντιληφθούν πραγματικά τη σύνδεση μεταξύ διατροφής, άσκησης και βάρους.

Η εμπειρία του Μιχάλη, 36 ετών

Ο Μιχάλης, που πάλευε με το βάρος του για χρόνια, ξεκίνησε να κρατάει ημερολόγιο διατροφής κατά την τελευταία του προσπάθεια και έχασε 15 κιλά.  “Με βοήθησε πάρα πολύ,” αναφέρει. “Όταν τα βλέπεις όλα γραμμένα τότε μόνο καταλαβαίνεις. Κοιτάς το ημερολόγιο και λες, ‘Δεν το πιστεύω ότι τα έφαγα όλα αυτά’”. “Το ημερολόγιο με βοήθησε να καταλάβω ότι έτρωγα πολύ. Οι μερίδες μου ήταν πολύ μεγαλύτερες από όσο πίστευα. Ενώ νόμιζα ότι έτρωγα ένα φλιτζάνι και τελικά έτρωγα δύο.” Το ημερολόγιο του αποκάλυψε επίσης ότι δεν έτρωγε αρκετά φρούτα και λαχανικά και ότι συχνά ξεχνούσε να φάει πρωινό. Αφού έκανε τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο που διατρεφόταν, ο Μιχάλης παρατήρησε ότι άρχισε επιτέλους να χάνει βάρος και να αισθάνεται καλύτερα. “Έκανε σίγουρα μεγάλη διαφορά,” λέει σχετικά με την επιτυχία του να κρατήσει ένα ημερολόγιο διατροφής. “Καταγράφοντας τα πάντα είναι οπωσδήποτε χρονοβόρο, αλλά τα οφέλη για την υγεία σου είναι η μεγαλύτερη ανταπόδοση.”

Πώς λειτουργεί το ημερολόγιο

Πριν επισκευθείτε τον διαιτολόγο, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφικών συνηθειών τουλάχιστον για τρεις ημέρες ή μία εκ των οποίων να είναι Σαββατοκύριακο ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει τις διατροφικές σας συνήθειες. Επιπλεόν, όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους συχνά ενθαρρύνονται να κρατούν ημερολόγιο διατροφής καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Το ημερολόγιο διατροφής θα σας βοηθήσει να δείτε πραγματικά τί τρώτε. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: Καταναλώνετε τρόφιμα υψηλής διατροφικής ποιότητας ή “κενές” θερμίδες από αναψυκτικά; Καταναλώνετε πολλά τρόφιμα με ζωικά λιπαρά; Είναι οι μερίδες σας μεγαλύτερες από ότι πιστεύετε;

Το σημαντικότερο όλων είναι να είστε ειλικρινείς. Μην σημειώνετε ότι φάγατε ένα απλό σουβλάκι ενώ τελικά έχετε φάει ένα σουβλάκι με διπλή πίτα, γύρο και σως.

Επίσης, η επιρροή που έχουν τα συναισθήματά στον τρόπο που διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους. Η καταγραφή των συναισθημάτων σας μπορεί να σας δείξει πως η διάθεση και τα συναισθήματά σας επηρεάζουν τη διατροφή σας. Όταν σημειώνετε και επεξεργάζεστε τη σχέση μεταξύ συναισθηματικής κατάστασης και διατροφής, μπορείτε σιγά-σιγά να μάθετε να διαχωρίζετε την πραγματική πείνα από την επιθυμία να φάτε ένα κουτί μπισκότα επειδή είχατε μια δύσκολη μέρα.

 

Οδηγίες για ένα επιτυχημένο ημερολόγιο διατροφής

Τί πρέπει να σημειώνεις

Γιατί βοηθάει

Τις ώρες που τρως: σημείωσε τι ώρα τρως τα γεύματα και σνακ σου (και τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα). Αυτό θα σου δείξει αν έχεις την τάση να παραλείπεις γεύματα, να τρως πολύ λίγο, ή πάρα πολύ σε συγκεκριμένες ώρες.

Τα συχνά γεύματα που περιέχουν επαρκείς θερμίδες σε βοηθούν να ελέγχεις την πείνα σου και ομαλοποιούν το σάκχαρό σου ώστε μειώνουν την πιθανότητα να το παρακάνεις στο επόμενο γεύμα ή σνακ.

Τί τρως: ίσως να φαίνεται αυτονότητο όμως σημείωσε τις ποσότητες και την περιγραφή των τροφίμων π.χ. ½ φλιτζάνι γάλα 1.5% λιπαρά ή 15 μικρά τσιπς.

Οι μερίδες έχουν μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικό να ζυγίζεις και να μετράς τα τρόφιμα τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα ώστε να αντιλαμβάνεσαι τις ποσότητες που καταναλώνεις. Επίσης είναι σημαντικό να κάνεις έξυπνες αντικαταστάσεις στα τρόφιμα π.χ. αντικατέστησε το κανονικό τυρί με τυρί με χαμηλά λιπαρά.

Φυσική δραστηριότητα: σημείωσε το είδος και τη διάρκεια της άσκησης π.χ. περπάτημα, ποδήλατο και των λοιπών δραστηριοτήτων σου π.χ. δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο.

Κάθε είδους φυσική δραστηριότητα που διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά μετράει.

Συναισθήματα: σημείωσε πως αισθάνεσαι σωματικά (κούραση, αδυναμία, ευεξία) και ψυχολογικά (θυμός, άγχος, χαρά, ανία).

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιληφθείς πότε τρως επειδή πραγματικά πεινάς και πότε τρως επηρεαζόμενος από συναισθήματα ή καταστάσεις

 

Αναγνωρίζοντας συνήθειες και συμπεριφορές

Αφού κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής, το επόμενο βήμα είναι να το κοιτάξετε ξανά και να σημειώσετε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Όσοι διαβάζουν ξανά τα ημερολόγιά τους, συχνά ανακαλύπτουν με έκπληξη την επίδραση που έχουν αυτά που τρώνε στο βάρος και το σάκχαρό τους. Η συνειδητοποίηση αυτή θα σας βοηθήσει ίσως να κινητοποιηθείτε περισσότερο ώστε να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές. Είναι σημαντικό να επιλέγετε έως τρία στοιχεία της διατροφής σας ή του τρόπου ζωής σας που θέλετε να βελτιώσετε κάθε φορά και αυτά να είναι στοιχεία που θέλετε πραγματικά να αλλάξετε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι να κάνουν αλλαγές τις οποίες θέλουν οι ίδιοι να κάνουν. Παλαιότερα οι διαιτολόγοι έδειναν αυστηρά προγράμματα διατροφής σε όσους ήθελαν να χάσουν βάρος. Αυτό όμως δεν είναι ρεαλιστικό. Η σύγχρονη προσέγγιση έχει να κάνει με την αυτο-παρακαλούθηση και τον αυτο-έλεγχο της κατάστασης της υγείας. Φυσικά και οι διαιτολόγοι παρέχουν στους πελάτες τους την απαραίτητη καθοδήγηση και τα κατάλληλα εργαλεία, όπως είναι το ημερολόγιο διατροφής, αλλά τελικά η απόφαση αν και πως θα τα χρησιμοποιήσουν είναι δική τους. Μια έρευνα του 2008 σε 1,700 άτομα βρήκε ότι όσο κατέγραφαν ότι έτρωγαν και έπιναν για 6 ημέρες κάθε εβδομάδα έχασαν το διπλάσιο βάρος από εκείνους που δεν κατέγραφαν τις συνήθειές τους.

Όλγα Κουνάρη–Μαυριδάκη, Κλινική Διαιτολόγος, Συναργάτης Zen Me

MS, RD Registered Dietitian, www.nutritiontherapy.gr

 


 

GO GREEN

 

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗ ΖΩΗ!

 

Οργανικά Τρόφιμα: Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη ζωή μας

 

Τα οργανικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας και τη ζωή μας γενικότερα καθώς μεγαλώνουν χωρίς συντηρητικά, χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους δεν αφήνουν βιομηχανικά απόβλητα και άρα δεν προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον και στον άνθρωπινο οργανισμό.

 

Σε τι διαφέρουν τα οργανικά τρόφιμα από τα φυσικά τρόφιμα?

 Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φυσικά και τα οργανικά τρόφιμα είναι το ίδιο εφόσον λίγο πολύ έχουν το ίδιο νόημα σαν λέξεις. Όμως η αλήθεια είναι ότι διαφέρουν πάρα πολύ το ένα από το άλλο. Και τα δύο είναι παρόμοια στη σύνθεση και στη μέθοδο με την οποία παράγονται. Η διαφορά μεταξύ τους όμως είναι ότι τα φυσικά τρόφιμα επεξεργάζονται με ένα τρόπο με τον οποίο διατηρούνται για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ τα οργανικά τρόφιμα δεν περνούν από τέτοια επεξεργασία. Επίσης, προκειμένου να ανήκουν στην κατηγορία των φυσικών προιόντων δεν είναι απαραίτητο να περάσουν από αυστηρά τέστ τα οποία είναι απαραίτητη προυπόθεση για τα οργανικά τρόφιμα.

 Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του να τρώμε οργανικά τρόφιμα?

 Η κατανάλωση οργανικών τροφίμων έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ότι όταν τρώμε οργανικά τρόφιμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν καταναλώνουμε τα βλαβερά χημικά τα οποία προστίθονται στα μη οργανικά τρόφιμα. Πριν βγούν τα οργανικά τρόφιμα στην αγορά και μπούν οι ετικέτες «οργανικά», οι εταιρίες που τα παράγουν και τα προμηθεύουν οφείλουν να περάσουν από πολύ αυστηρές οδηγίες και τεστ.

 Σε τι διαφέρουν τα οργανικά τρόφιμα από τα φυσικά τρόφιμα?

Τα οργανικά τρόφιμα περιέχουν πιο πολλές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία σε σχέση με αυτά που δεν είναι οργανικά. Αυτό συμβαίνει γιατί στα μη οργανικά τρόφιμα τα πιο συνηθισμένα λιπάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται καταστρέφουν το φυσική βιταμίνη του τρόφιμου.Τα οργανικά τρόφιμα είναι πιο ακριβά σε τιμή σε σχέση με τα μη οργανικά. Αλλά τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν σίγουρα αξίζουν τα παραπάνω χρήματα. Εάν η συχνή σας διατροφή αποτελείται από οργανικά τρόφιμα όπως οργανικά φρούτα και λαχανικά θα ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή.

 

 


ZEN ME OFFERS

 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟ!

 Ειδικά για το μήνα Μαίο, το Zen Me κάνει ειδική προσφορά σε όλα τα είδη μασάζ. Πιο συγκεκριμένα, τα μασάζ που κοστίζουν 70€ γενικά (Shiatsu, Thai, Μυοχαλαρωτικό, Αργιουβερδικό) για αυτό το μήνα κοστίζουν 60€ και αυτά που κοστίζουν γενικά 60€ (Σουηδικό, Ρεφλεξολογία, Λεμφικό) για αυτό το μήνα κοστίζουν 55€. Εάν επιθυμείτε να κάνετε δώρο στο αγαπημένο/ αγαπημένη σας μπορείτε να αγοράσετε ένα gift voucher και να επιλέξει ο ίδιος/α το είδος που θέλει.

Σουηδικό Μασάζ: Θεραπευτικό μασάζ που γίνεται με τη χρήση αιθέριων ελαίων και μέσα απο μαλάξεις που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το νευρικό σύστημα, καταπολεμά το άγχος, την αϋπνία, την υπερκόπωση και τους πονοκεφάλους και προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, ένα απολαυστικό δώρο ύστερα απο μια κουραστική ημέρα.

Deep Tissue Massage: Έντονη σωματική θεραπεία που δρα βαθιά στο μυϊκό ιστό, χαλαρώνει τους μυς και απελευθερώνει την ένταση από πιασίματα και χρόνιες μυϊκές παθήσεις. To deep tissue massage απελευθερώνει το μυϊκό πόνο, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όσους υποφέρουν από χρόνιες μυικές παθήσεις, κράμπες και πιασίματα καθώς και για αθλητές.

Thai Massage: Γνωστό σε όλο τον κόσμο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, το παραδοσιακό, θεραπευτικό thai massage είναι ένα βαθύ massage με πιέσεις που ανακουφίζει από το στρες και τα πιασίματα και αναπληρώνει τη χαμένη ενέργεια. Η θεραπεία απελευθερώνει την ένταση, βελτιώνει την κυκλοφορία, θεραπεύει μυοσκελετικά και ψυχοσωματικά προβλήματα και δημιουργεί μια αίσθηση ισορροπίας.

Shiatsu: Θεραπευτικό μασάζ από την Ανατολή, που βασίζεται στη δακτυλική πίεση των ενεργειακών σημείων του σώματος. Το shiatsu είναι ιδιάιτερα ευεργετικό για την καταπολέμηση του άγχους, του αυχενικού συνδρόμου, των πονοκεφάλων, του πόνου της μέσης, των αρθρώσεων και των αθλητικών τραυματισμών.

Ρεφλεξολογία: Aρχαία ολιστική θεραπεία που βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες και στα αυτιά τα οποία αντιστοιχούν σε διάφορα όργανα του σώματος. Στόχος είναι η φυσική καταπολέμηση προβλημάτων όπως κόπωση, διαταραχές του νευρικού, του πεπτικού και του κυκλοφορικού συστήματος, ημικρανίες, αθλητικές κακώσεις, μυοσκελετικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Αγιουβερδικό Μασάζ: Στο μασάζ αυτό, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές με στόχο την απομακρύνση του στρες, της έντασης και της κούρασης και τη βαθιά χαλάρωση των μυών και των νεύρων. Το αγιουρβεδικό μασάζ ανακουφίζει απο τους πόνους των αρθρώσεων, της πλάτης, τους πιασμένους ώμους και καταπολεμά τις βλαβερές τοξίνες, δρώντας αντιγηραντικά.

Λεμφικό Μασάζ: Το λεμφικό μασάζ είναι ένα μασάζ που ενεργοποιεί το λεμφικό συστήμα, το πιο ουσιαστικό σύστημα αποβολής των βλαβερών τοξινών του σώματος. Το λεμφικό μασάζ διεγείρει όλο το λεμφικό σύστημα και έμμεσα το ανοσοποιητικό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συνίσταται ιδιαίτερα για αδυνάτισμα και καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Για να κλείσετε ραντεβού για μασάζ επικοινωνήστε με το Zen Me στο 210-3612724 απο Δευτέρα ώς Παρασκευή 12.00 μ.μ.- 8.00 μ.μ.

 

Restore Default Settings

Tα πρωινά μαθήματα Pilates και το μάθημα Body Art της Παρασκευής δεν θα συνεχιστούν για το μήνα Ιούλιο.

Προσφορές

Προσφορές με την προπληρωμή μαθημάτων για το μήνα Σεπτέμβριο.

> 2 ΜΗΝΕΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ YOGA/PILATES 135 ευρώ.

> 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES EQUIPMENT 60€

> 8 ΜΑΘΗΜΑΤΑ PILATES EQUIPMENT 110 ΕΥΡΩ.

Στείλτε μας τα μηνύματα σας στο info@zenme.gr

Follow us on Twitter